Ωροσκόπιο

καιρός weather.gr
ΥΓΕΙΑ

ΜΕ ΜΕΤΡΟ Η ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΣΠΙΡΙΝΗΣ!

Παρά τις συμβουλές πολλών γιατρών, η ασπιρίνη χαμηλής δόσης δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε βάση ρουτίνας για την πρόληψη των εμφραγμάτων και των εγκεφαλικών, σύμφωνα με μια νέα έρευνα βρετανών επιστημόνων από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Η έρευνα διαπιστώνει ότι οι κίνδυνοι από μια τέτοια χρήση αντισταθμίζουν σε μεγάλο βαθμό τα οφέλη και ότι μόνο όσοι έχουν ήδη πάθει έμφραγμα ή εγκεφαλικό, θα πρέπει να παίρνουν ασπιρίνη κάθε μέρα.

Το λάθος κάποιων γιατρών σε όλο τον κόσμο είναι ότι συστήνουν προληπτικά την ασπιρίνη σε ανθρώπους που δεν έχουν πάθει έμφραγμα ή εγκεφαλικό, αλλά αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, λόγω επιβάρυνσης από παράγοντες όπως η ηλικία, η πίεση του αίματος και η υψηλή χοληστερίνη.

Βάσει όμως της νέας έρευνας, που ανέλυσε στοιχεία από τουλάχιστον 100.000 κλινικές περιπτώσεις, στα άτομα χαμηλού-μέσου κινδύνου η ασπιρίνη μειώνει κατά 20% περίπου τα μη θανατηφόρα εμφράγματα, ενώ δεν έχει θετική επίπτωση στον κίνδυνο για εγκεφαλικό, όμως αυξάνει κατά 35% περίπου τον κίνδυνο για εσωτερική αιμορραγία. Από την άλλη, στους ασθενείς υψηλού κινδύνου (με ιστορικό εμφράγματος ή εγκεφαλικού) τα οφέλη της ασπιρίνης σαφώς είναι περισσότερα από τις πιθανότητες αρνητικών παρενεργειών.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο καθηγητή της έρευνας, η ασφάλεια ενός φαρμάκου είναι κρίσιμος παράγων, όταν μάλιστα συστήνεται σε δεκάδες εκατομμύρια ασθενείς ανά τον κόσμο. "Δεν έχουμε καλά στοιχεία ότι στους υγιείς ανθρώπους τα οφέλη της μακροπρόθεσμης χρήσης ασπιρίνης ξεπερνάνε τους κινδύνους".

Σύμφωνα με σχόλια άλλων βρετανών γιατρών, οι άνθρωποι δεν πρέπει να αγοράζουν για προληπτικούς λόγους ασπιρίνη από το φαρμακείο, επειδή είναι φθηνή, παρά μόνο αν το επιβάλλει η ασθένειά τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

<< Επιστροφή


πρόγνωση καιρού από το weather.gr


   Προφιλ   Προσωπικά Δεδομένα   Όροι Χρήσης  Επικοινωνία  Sitemap  Στατιστικά