Ωροσκόπιο

καιρός weather.gr
ΥΓΕΙΑ

ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ

Λίστες με δεκάδες παχύσαρκους, που περιμένουν πάνω από ένα χρόνο για να χειρουργηθούν με τη νεα μέθοδο της ρομποτικής χειρουργικής, στοιβάζονται στα δημόσια νοσοκομεία της Ελλάδας, τη στιγμή που οι επιστήμονες υπολογίζουν πως μέσα στα επόμενα 15 χρόνια το 50% των κατοίκων στις αναπτυγμένες χώρες θα είναι παχύσαρκοι! Αυτά ανέφερε σήμερα κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου, με αφορμή το 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας Παχυσαρκίας ο επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου του Οχάιο (Ohio State University) των Η.Π.Α και διευθυντής χειρουργικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, κ Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, ο οποίος παρουσίασε τα οφέλη της καινούριας χειρουργικής τεχνικής με τη χρήση ρομπότ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ Κωνσταντινίδης η νοσογόνος παχυσαρκία είναι πλέον η σύγχρονη μάστιγα στον ανεπτυγμένο κόσμο και πλήττει καθημερινά, παγκοσμίως αλλά και στη χώρα μας, δεκάδες χιλιάδες άτομα. Συγκεκριμένα πάνω από ένα δις υπολογίζονται οι παχύσαρκοι παγκοσμίως ενώ στην Ελλάδα το 22,5% του πληθυσμού (18,2% των γυναικών και 26% των ανδρών) είναι παχύσαρκοι.

Για την αντιμετώπιση της κατάστασης οι επιστήμονες επιστρατεύουν σε όλο τον κόσμο τη "Ρομποτική χειρουργική" -στη χώρα μας ήδη χρησιμοποιείται τον τελευταίο χρόνο- προκειμένου να έχουν καλύτερα αποτελέσματα για τους παχύσαρκους ασθενείς. Μάλιστα εν Ελλάδι, έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 60 επιτυχείς χειρουργικές επεμβάσεις με θαυμαστά αποτελέσματα.

Η τεχνική αυτή με τη χρήση ρομπότ, σύμφωνα με τον κ Θεόδωρο Διαμαντή, αναπληρωτή καθηγητή Χειρουργικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής του 6ου Πανελληνίου Συνεδρίου Χειρουργικής της Παχυσαρκίας, προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα στη βαριατρική χειρουργική και τους χειρουργούς. Συγκεκριμένα ανέφερε πως με τη ρομποτική τεχνική ήδη έχουν τοποθετηθεί ρυθμιζόμενοι γαστρικοί δακτύλιοι και έχουν εκτελεστεί επιμήκεις γαστρεκτομές αλλά και γαστρικές παρακάμψεις.

Οφέλη για τους ασθενείς

Η ρομποτική χειρουργική σε σχέση με την κλασσική αλλά και σε σχέση με την λαπαροσκοπική, είναι αναίμακτη, δεν αφήνει ουλές και προσφέρει μεγάλα οφέλη για τους ασθενείς, όπως

* Μικρότερη διάρκεια αναισθησίας
* Μεγάλη ελάττωση του μετεγχειρητικού πόνου
* Ταχύτερη ανάρρωση και έξοδο από το νοσοκομείο
* Μικρότερο κόστος νοσηλείας
* Ταχεία επάνοδο στην εργασία
* Εξάλειψη των μετεγχειρητικών επιπλοκών, που να έχουν σχέση με το τραύμα (διαπύηση, διάσπαση, κήλη, χρόνιο άλγος κλπ) και των μετεγχειρητικών συμφύσεων και των συνεπειών τους
* Λιγότερες αναπνευστικές και καρδιαγγειακές επιπλοκές

Ως μειονεκτήματα της Ρομποτικής Χειρουργικής θεωρούνται το κόστος απόκτησης του μηχανήματος και η ανάγκη νέας εκπαίδευσης της χειρουργικής ομάδας. Τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται για τις ρομποτικές επεμβάσεις είναι περιορισμένων χρήσεων (10) και κοστίζουν περισσότερο από τα λαπαροσκοπικά εργαλεία.

Προσεκτική επιλογή

Η διάδοση της χειρουργικής θεραπείας της παχυσαρκίας σε ολόκληρο τον κόσμο έχει κάνει φανερά πολλά προβλήματα που δεν ήταν εμφανή μέχρι σήμερα. Οι νοσογόνα παχύσαρκοι ασθενείς έχουν πολλές ιδιαιτερότητες και πρέπει να απολαμβάνουν ειδικής φροντίδας. Είναι νέοι και ενώ από το περιβάλλον τους θεωρούνται "υγιείς" στην πραγματικότητα είναι ασθενείς και μάλιστα υψηλού κινδύνου. Οι περισσότεροι έχουν επιβαρυμένο αναπνευστικό, πάσχουν από άλλες παθήσεις όπως σακχαρώδης διαβήτης υπέρταση ή άπνοια κατά τον ύπνο που αυξάνουν τον εγχειρητικό κίνδυνο.

Για τη σωστή θεραπεία τους απαιτούνται ειδικός εξοπλισμός, εξειδικευμένο προσωπικό, οργανωμένη ομάδα ειδικών. Επιπλέον έχει αποδειχθεί ότι τα αποτελέσματα όσον αφορά τις επιπλοκές και τους κινδύνους των επεμβάσεων είναι πολύ καλύτερα σε κέντρα με μεγάλο αριθμό επεμβάσεων.Τα προβλήματα αυτά έχουν κάνει επιτακτική την ανάγκη καθορισμού κριτηρίων με βάση τα οποία θα καθορίζονται τα κέντρα στα οποία θα επιτρέπεται να εκτελούνται επεμβάσεις παχυσαρκίας.

Η Διεθνής Εταιρεία Χειρουργικής της Παχυσαρκίας έχει καθορίσει διεθνές σύστημα πιστοποίησης των κέντρων χειρουργικής της παχυσαρκίας. Όσα κέντρα επιθυμούν να λάβουν πιστοποίηση από τη Διεθνή Εταιρεία αναλαμβάνουν την υποχρέωση να ακολουθούν αυστηρά τις ενδείξεις και να αναφέρουν ηλεκτρονικά και ανώνυμα όλα τα ιατρικά δεδομένα, τις επιπλοκές και τα αποτελέσματα από τη παρακολούθηση των ασθενών τους.

Πηγή ΕΡΤ

<< Επιστροφή


πρόγνωση καιρού από το weather.gr


   Προφιλ   Προσωπικά Δεδομένα   Όροι Χρήσης  Επικοινωνία  Sitemap  Στατιστικά