Ωροσκόπιο

καιρός weather.gr

ΓΑΜΟΣ:ΕΘΙΜΑ & ΠΑΡΔΟΣΕΙΣ - 4/1/2012

buy amitriptyline

amitriptyline 10mg and alcohol website

ΓΑΜΗΛΙΟ ΚΡΕΒΑΤΙ 

'Ενα πανάρχαιο έθιμο είναι το στρώσιμο του γαμήλιου κρεβατιού. Οικογένεια, συγγενείς και φίλοι συγκεντρώνονται στο σπίτι των μελλόνυμφων για να γιορτάσουν και να ευχηθούν στο ζευγάρι, δημιουργώντας μία ιδιαίτερα ζεστή και χαρούμενη ατμόσφαιρα.
Σύμφωνα με την παράδοση, νέες ανύπαντρες κοπέλες στρώνουν το κρεβάτι με λευκά σεντόνια, μαξιλάρια και το νυφικό κουβερλί. Αυτή η διαδικασία επαναλαμβάνεται αρκετές φορές καθώς ο γαμπρός επεμβαίνει και ξεστρώνει το κρεβάτι με την αιτιολογία ότι δεν είναι ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα. Με αυτόν τον τρόπο η διάθεση όλων γίνεται ακόμα πιο εύθυμη & ζωηρή καθώς πλαισιώνεται από αστεία σχόλια, γέλια και πειράγματα. Στη συνέχεια πετούν στο κρεβάτι ένα ή περισσότερα παιδιά, έθιμο που συμβολίζει την ευχή για γονιμότητα στο ζευγάρι, καθώς οι καλεσμένοι το ραίνουν με κουφέτα, ρύζι, ροδοπέταλα και χρήματα, ευχόμενοι μια πλουσιοπάροχη ζωή και μια υγιή & δυνατή σχέση αγάπης ανάμεσα στο ζευγάρι.
Ακολουθεί ξέφρενο γλέντι με φαγητό, ποτό, μουσική και χορό. 'Ολοι χαμογελούν και διασκεδάζουν καθώς η βραδιά κλείνει με τις καλύτερες εντυπώσεις αλλά και πολλά υποσχόμενη για την ημέρα του γάμου που αναμένεται.

ΠΡΟΙΚΑ

Το έθιμο της προίκας μετράει αρκετά χρόνια πίσω. Παλαιότερα η προίκα έπαιζε σημαντικό ρόλο σε αντίθεση με τα νεότερα χρόνια που ελάχιστοι το τηρούν καθώς τα νέα ζευγάρια προτιμούν ή κάποιες φορές αναγκάζονται λόγω οικονομικής στενότητας να "χτίσουν" και να διαμορφώσουν το σπιτικό τους από κοινού.
Η προίκα περιλάμβανε χειροποιήτα λευκά είδη ( σεντόνια, κουβέρτες, πετσέτες, χαλιά, τραπεζομάντηλα, κουρτίνες ) πολλά από τα οποία είχε φτιάξει η ίδια, αλλά και χρήσιμα αντικείμενα για το σπίτι όπως κουζινικά σκεύη, σερβίτσια και γυαλικά.
Με αυτόν τον τρόπο η γυναίκα προετοιμάζοταν από μικρή ηλικία να γίνει μια καλή και άξια νοικοκυρά και ταυτόχρονα ήταν εμφανής η προσφορά και συνεισφορά της στο νέο της σπιτικό.

ΜΕΛΙ & ΚΑΡΥΔΙΑ

Μετά την τελετή το νεόνυμφο ζευγάρι καταφθάνει στο νέο του σπιτικό. Στο κατώφλι στέκονται οι δύο μητέρες κρατώντας μέλι & καρύδια όπου τους τα προσφέρουν με ασημένια κουτάλια.
Με αυτή τη κίνηση εύχονται στα παιδιά τους "γλυκιά ζωή" σαν μέλι. Τα καρύδια συμβολίζουν τον γαμπρό, τη νύφη και τις δύο οικογένειες καθώς σπάνε σε τέσσερα μέρη.

ΨΩΜΙΑ & ΓΛΥΚΑ

Σε πολλά μέρη της Ελλάδας συνηθίζεται να φτιάχνουν τοπικά γλυκά, ψωμιά και νυφικά κουλούρια καθώς στον Ελληνικό γάμο το φαγητό είναι ένα βασικό στοιχείο.
Κάποια γλυκά μοιράζονται στην εκκλησία μαζί με τις μπομπονιέρες, όταν πρόκειται όμως για ψωμί ή νυφικό κουλούρι, τότε το έθιμο θέλει τη νύφη και τον γαμπρό να τα κόβουν με τα χέρια τους κατά τη διάρκεια του γλεντιού και να τα μοιράζουν ή πολλές φορές να τα "πετούν" στους καλεσμένους τους.

ΚΟΥΦΕΤΑ

Ο αριθμός των κουφέτων που εσωκλείουν οι μπομπονιέρες είναι πάντα μονός και αυτό γιατί ο μονός αριθμός είναι αδιαίρετος... άρα το ζευγάρι θα παραμείνει ενωμένο και θα μοιράζεται τα πάντα για την υπόλοιπη ζωή του.
Τα κουφέτα είναι φτιαγμένα από φρέσκα αμύγδαλα και ένα παχύ στρώμα ζάχαρης, γλυκόπικρη γεύση που υποδηλώνει την γλυκήτητα και την πικρία της ζωής που θα αντιμετωπίσουν πάντα από κοινού.

ΝΥΦΙΚΗ ΑΝΘΟΔΕΣΜΗ

Μία παράδοση που τηρείται πιστά μέχρι και σήμερα είναι το πέταγμα της νυφικής ανθοδέσμης, η οποία πραγματοποιείται είτε στην εκκλήσια ή στον χώρο της δεξίωσης. Συνηθίζεται όλες οι ανύπαντρες κοπέλες να συγκεντρώνονται γύρω από τη νύφη καθώς εκείνη με γυρισμένη την πλάτη πετάει προς το μέρος τους το μπουκέτο. 'Οποια κοπέλα το πιάσει το έθιμο την θέλει να παντρευτεί μέσα στον επόμενο χρόνο.


ΠΑΠΟΥΤΣΙ ΝΥΦΗΣ

Το έθιμο αυτό μπορεί επίσης να αναδείξει ποιά κοπέλα θα είναι η επόμενη νύφη. Καθώς η νύφη ετοιμάζεται όλες οι ανύπαντρες φίλες της γράφουν τα ονόματά τους κάτω από τα νυφικά παπούτσια και στο τέλος της βραδιάς όποιο όνομα έχει σβηστεί περισσότερο ανήκει στην επόμενη κοπέλα που θα ανέβει τα σκαλιά της εκκλησίας.

 

ΚΑΛΤΣΟΔΕΤΑ

'Ενα αντίστοιχο έθιμο του πετάγματος της ανθοδέσμης, το οποίο όμως είναι αντρική υπόθεση και άκρως διασκεδαστικό, είναι αυτό της καλτσοδέτας. Ο γαμπρός καλείται να βγάλει από το πόδι της νύφης την καλτσοδέτα, ενώ όλοι οι καλεσμένοι παρακολουθούν, και να την πετάξει με γυρισμένη πλάτη στους ελεύθερους φίλους του. 'Οποιος πιάσει τη καλτσοδέτα θεωρείται τυχερός και υποψήφιος γαμπρός και πρέπει με τη σειρά του να τη φορέσει στη κοπέλα που προηγουμένως είχε πιάσει τη νυφική ανθοδέσμη.

ΝΥΦΙΚΟ ΠΕΠΛΟ

Παλαιότερα όταν το ζευγάρι παντρεύονταν από προξενιό, το πέπλο θεωρούνταν απαραίτητο ώστε σε περίπτωση που η νύφη δεν ανταποκρίνονταν στις προσδοκίες του γαμπρού, να μην υπήρχε αναβολή του μυστηρίου. Επίσης το πέπλο συμβόλιζε την αγνότητα και την υποταγή απέναντι στον άνδρα, αλλά ταυτόχρονα λειτουργούσε και σαν προστατευτικός μανδύας για το ζευγάρι απέναντι στο μάτι και τα κακά πνεύματα.

ΝΥΦΙΚΑ ΓΑΝΤΙΑ

Σε παλαιότερες εποχές τα γάντια ήταν απαραίτητο και ταυτόχρονα ιδιαίτερα αγαπημένο αξεσουάρ στην ενδυμασία της γυναίκας, όπως παραμένει μέχρι σήμερα στην Αγγλία το καπέλο , το οποίο φοριέται σε επίσημες εκδηλώσεις και σε γαμήλιες τελετές. Τα γάντια είναι συνώνυμο της κομψότητας και συμπληρώνουν άψογα τη συνολική εικόνα της νύφης.

 

ΟΥΡΑ ΝΥΦΙΚΟΥ

Το συγκεκριμένο έθιμο προέρχεται από τα μεσαιωνικά χρόνια όπου ήθελε τα νυφικά με πολύ μακριές ουρές. Το μήκος της ουράς συμβόλιζε μεγαλοπρέπεια, επομένως όσο μεγαλύτερο ήταν τόσο πιο μεγαλοπρεπής ήταν και ο γάμος.ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΝΥΦΗΣ

Το νυφικό αυτοκίνητο μόλις έφτασε στην εκκλησία και από μέσα ξεπροβάλλει η νύφη συνοδευόμενη από τον πατέρα της, έτοιμοι να διασχίσουν τον ανθοστόλιστο διάδρομο που οδηγεί στον γαμπρό. 'Ενα έθιμο πολλών ετών είναι η παράδοση της νύφης στον γαμπρό να γίνεται από μία πολύ αγαπημένη αντρική φιγούρα της οικογένειας όπως είναι ο πατέρας ο οποίος φιλάει το ζευγάρι και του δίνει την ευχή του. Εάν για κάποιο λόγο αυτό δεν είναι δυνατό, τότε τον ρόλο αναλαμβάνει ο αδελφός ή άλλο συγγενικό πρόσωπο.

ΚΑΤΙ ΠΑΛΑΙΟ-ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ-ΔΑΝΕΙΚΟ-ΜΠΛΕ

Το έθιμο που θέλει τη νύφη να φοράει την ημέρα του γάμου της κάτι παλαιό, κάτι καινούριο, κάτι δανεικό και κάτι μπλε δεν είναι ελληνικό αλλά προέρχεται από την Αγγλία. Το παλαιό συμβολίζει την συνέχεια, δηλαδή τη συνέχεια της παράδοσης και του ευτυχές παρελθόντος. Το καινούριο συμβολίζει το μέλλον και τα κοινά αισιόδοξα βήματα του ζευγαριού προς την ευτυχία. Το δανεικό συμβολίζει την ευτυχία καθώς προέρχεται από μία ήδη ευτυχισμένη παντρεμένη γυναίκα και τέλος το μπλε την καλή τύχη και την προστασία από το κακό μάτι.

ΣΠΑΣΙΜΟ ΠΙΑΤΩΝ

Μία ακόμη παράδοση που υπάρχει σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και συμβολίζει την ευτυχία και την καλοτυχία είναι το σπάσιμο των πιάτων. Το έθιμο αυτό πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια του γλεντιού και την αρχή την κάνει συνήθως κάποιος κοντινός συγγενής του ζευγαριού γένους θηλυκού.

<< Επιστροφήπρόγνωση καιρού από το weather.gr

   Προφιλ   Προσωπικά Δεδομένα   Όροι Χρήσης  Επικοινωνία  Sitemap  Στατιστικά