Ωροσκόπιο

καιρός weather.gr

**ΦΥΤΑ & ΠΛΑΝΗΤΗΣ - 14/6/2009

phenergan

phenergan

ΦΥΤΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΕΡΘΕΡΜΑΝΣΗ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ

Σύμφωνα με νέα μελέτη, η αύξηση της αντανακλαστικής ικανότητας των φυτών μπορεί να μειώσει έναν έως δύο βαθμούς Κελσίου τη θερμοκρασία της Γης και άρα να υποβοηθηθεί η καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Η κηρώδης επικάλυψη των φύλλων φυτών, όπως το καλαμπόκι και το κριθάρι, ήδη επιτρέπει σε ένα μέρος της ηλιακής ακτινοβολίας να αντανακλάται στο διάστημα - ένα φαινόμενο που αποκαλείται λευκαύγεια ή άλβεδο και μετρά την αναλογία, δηλαδή το ποσοστό του φωτός που αντανακλάται. Χωρίς αυτό το φαινόμενο, οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι η Γη θα ήταν περίπου μισό βαθμό πιο ζεστή από ό,τι τώρα.

Μια ερευνητική ομάδα του βρετανικού πανεπιστημίου του Μπρίστολ, κάνοντας προσομοιώσεις σε ηλεκτρονικό υπολογιστή, υπολόγισε ότι αν η λευκαύγεια αυξηθεί κατά 20%, θα μειωθεί κατά 1% η θερμοκρασία το καλοκαίρι σε Ευρώπη και Βόρειο Αμερική, ενώ παγκοσμίως η μείωση θα κυμανθεί στο 0,11% σε πρώτη φάση. 'Ομως, μέσα σε περίοδο 100 ετών, μια τέτοια βελτίωση θα ισοδυναμούσε με την εξαφάνιση 195 δισ. τόνων διοξιδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα.

Η αύξηση της λευκαύγειας προτείνεται να γίνει είτε με συμβατική σκόπιμη επιλεκτική καλλιέργεια φυτών με παχύτερη αντανακλαστική κηρώδη επιφάνεια φύλλων είτε με γενετική τροποποίηση. Αυτό, κατά τους ερευνητές, δεν θα επηρεάσει την παραγωγικότητα των φυτών, ενώ ούτε οι καταναλωτές θα επηρεαστούν από αυτές τις τροποποιημένες καλλιέργειες, γιατί δεν τρώνε τα φύλλα τους. Επίσης, θα επωφεληθούν και οι γεωργοί αφού τα φυτά αυτά θα χρειάζονται λιγότερο νερό.

Πηγή Science Daily

<< Επιστροφήπρόγνωση καιρού από το weather.gr

   Προφιλ   Προσωπικά Δεδομένα   Όροι Χρήσης  Επικοινωνία  Sitemap  Στατιστικά